Casa Romana

16 06 17
Verberg deze slider

Casa Romana is de titel van een tentoonstelling over leven in het Romeinse huis die van 23 mei tot 17 september 2017 te zien zal zijn in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. In vier colleges worden aspecten van het leven en werken in de Romeinse wereld toegelicht.

Inhoud
De tentoonstelling Casa Romana in het Rijksmuseum van Oudheden biedt een kijkje in het Romeinse huis. Tijdens de studiedag worden de daar getoonde ingerichte kamers in een ruimere context geplaatst. In de colleges wordt allereerst ingegaan op de mensen die in die huizen woonden. Vervolgens komt de architectuur en de inrichting van woningen in het algemeen aan de orde en wordt aandacht besteed aan de stedelijke context waarin stadswoningen stonden. Tenslotte wordt meer in deetail ingegaan op de fraaie tuinen die bij veel Romeinse woningen waren aangelegd.

Programma
10.45 uur: De Romeinse familie – Coen van Galen
11.45 uur: De architectuur en aankleding van villa’s, stadshuizen en flats  - Stephan Mols
12.30 uur: lunchpauze
13.30 uur: Leven en werken in een Romeinse stad -  Eric Moormann
14.45 uur: De mooiste kamer van het Romeinse huis: de tuin – Gemma Jansen

Docenten
Dr. Coen van Galen is docent oude geschiedenis en sociale geschiedenis aan de Radboud Universiteit. Dr. Gemma Jansen is archeoloog en zelfstandig onderzoeker. Ook werkt ze voor verschillende musea bij het ontwikkelen van tentoonstellingen over de Romeinse wereld.      Dr. Stephan Mols is universitair hoofddocent bij de afdeling Griekse en Latijnse Taal en Cultuur en het Instituut voor Historische, Literaire en Culturele Studies aan de Radboud Universiteit. Prof. dr. Eric Moormann is gespecialiseerd in klassieke archeologie en is hoogleraar

Deel deze pagina