Droom je er van? Hangt het aan een zijden draadje? GELUK (of het gelukkige leven) volgens Cicero en Seneca [Eindexamenvoordracht]

18 12 17
Verberg deze slider
  • Den Haag
  • maandag 18/12/2017
  • 16:00
  • Dr. Rogier van der Wal
  • Gymnasium Haganum Laan van Meerdervoort 57 2517 AG

Het klinkt niet als een compliment wanneer iemand tegenwoordig “gelukzoeker” wordt genoemd. Maar is het streven naar een gelukkig leven niet een universeel gegeven, en van alle tijden?

Bij zowel Cicero als Seneca is filosofie belangrijk, maar daarnaast is er meer: zo zijn beiden ook politiek actief en genieten zij faam als redenaar. De heren genieten ook volop van de geneugten des levens en zijn zeer welvarend. In hun filosofische werken stellen zij thema’s aan de orde die voor ons nog steeds herkenbaar zijn, zoals de dood, het lot, vriendschap, hoe om te gaan met misleiding en tegenslag en we krijgen – zoals in de beroemde Droom van Scipio – wijze levenslessen van voorvaderen.

In zijn verhaal schetst de spreker hoe Cicero en Seneca hun leven en leer met elkaar in overeenstemming proberen te houden en hoe ze daar soms met vallen en opstaan in slagen. Maar hoe consequent zijn zij eigenlijk, en moeten wij hen als filosofen serieus nemen? Dit verhaal sluit aan bij de teksten die voor het eindexamen Latijn gelezen zullen worden.

Rogier van der Wal (1969) promoveerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam in 2005 op een onderzoek naar De finibus bonorum et malorum (“Over de grenzen van goed en kwaad”) van Cicero. Hij doceerde aan de VU, de Universiteit Leiden en aan de Károli Gáspár Universiteit in Boedapest (Hongarije), en is nu werkzaam als strategisch beleidsadviseur hoger onderwijs bij de gemeente Almere.

Deel deze pagina