Klassiek in Repliek

De NKV-tentoonstelling 'Klassiek in Repliek' bestaat uit een 50-tal replica's van voorwerpen uit de Klassieke Oudheid. Voor scholen is deze tentoonstelling 'Klassiek in Repliek' gratis beschikbaar om in huis te halen ten behoeve van een klassenproject, Open Dag, Ouderavond, etc. De tentoonstelling is heel geschikt in combinatie met een lezing tijdens een afdelingsbijeenkomst. Denk bv aan dr. Jeroen Kluiver. Nadere informatie over de tentoonstelling bij A. Schulten.

Documentatie:

Geschiedenis NKV-tentoonstelling
In 1986 kreeg het NKV de beschikking over een aanzienlijk legaat van een onbekende weldoenster. Hoe te besteden? Het eerste idee was om een arsenaal videobanden ter uitlening aan te schaffen, maar op advies van Anton van Hooff, vakdidacticus aan de Nijmeegse universiteit, werd met het geld een collectie replica’s van goede kwaliteit aangeschaft, met name bij het Brits Museum. De Nijmeegse letterenfaculteit had in die tijd een bijvak overdrachtskunde. Als project voor dat vak maakte een groep studenten een kant-en-klare tentoonstelling, met panelen, sokkels, vitrines en verklarende teksten. Alles paste net in een Mercedes-Benz-busje.

Onder de titel ‘Klassiek in Repliek’ was de reizende tentoonstelling van 1988 tot 2000 op honderden locaties in Nederland en Vlaanderen te zien. Ze zette luister bij aan jubilea, open dagen, klassieke weken en openingen van schoolgebouwen – staatssecretaris Ginjaar-Maas is in die jaren Klassiek in Repliek zeker drie keer tegengekomen. Hoewel de gebruikers in het algemeen met prijzenswaardige voorzichtigheid met de spullen omgingen, werd tegen 2000 het verval van de panelen te zichtbaar. Ook enkele stukken hadden veel geleden. In een nieuw project overdrachtskunde werd de zaak gesaneerd. Enkele kleine stukken werden vervangen. Er werd een grote kist aangeschaft, waarin alles paste behalve twee grote koppen, die wel op de achterbank van een vijfdeursauto een plaats kregen. In de nieuwe vorm onder de naam Oudheid in Uitvoering kunnen leners de stukken in een eigen opzet gebruiken, zoals bij projecten Klassieke Culturele Vorming – bovenbouwklassen zetten bijvoorbeeld een eigen tentoonstelling op en leiden onderbouwleerlingen en ouders rond.

Al die jaren beheerde Anton van Hooff de collectie. Toen hij in 2005 van zijn ‘otium cum voluptate’ ging genieten, dreigden ook de spullen met pensioen te gaan. Gelukkig is hun een verbanning naar een stoffige zolder bespaard.