‘Antieke en moderne lezers over ambiguïteit in literatuur’

18 10 17

Woensdag 18 oktober, aanvang 20.00 uur.

Spreker: Dr. Bram van der Velden, classicus, verbonden aan de Universiteit Leiden; verricht onderzoek naar de receptie van Cicero in de commentaartraditie van de late oudheid.

Titel: ‘Antieke en moderne lezers over ambiguïteit in literatuur’

            Het begrip 'ambiguïteit' was één van de meest controversiële begrippen in de literatuurwetenschap van de twintigste eeuw. Onder classici vonden veel traditionele filologen het een modebegrip, dat geen plek zou moeten hebben in de studie van klassieke teksten. Weer anderen vonden het vanzelfsprekend dat een tekst altijd open is voor meerdere interpretaties. 

In mijn lezing zal ik deze moderne benaderingen vergelijken met de manier waarop antieke lezers keken naar dubbelzinnigheid in teksten. Ik zal laten zien dat antieke commentatoren verrassend veel ruimte laten aan de lezer om zijn of haar eigen betekenis aan de tekst te geven. Ook zijn zij zich zeer bewust van ambiguïteit als een middel om een tekst extra kleur te geven, bijvoorbeeld door middel van verhulde kritiek. Dit is ook het geval voor de christelijke commentaartraditie, die veel van de principes van de pagane traditie overneemt. Het verschil tussen moderne 'theoretische' benaderingen en antieke vormen van lezen is dus niet zo groot als vaak wordt gedacht. Met enkele voorbeelden laat ik ten slotte zien hoe dit inzicht ons kan helpen bij de moderne interpretatie van teksten.

Deel deze pagina