Aan tafel met de Romeinen: Eten & dineren in de Romeinse tijd

09 11 18

Dineren is in iedere cultuur niet alleen lekker en gezellig, maar ook een belangrijke sociale gebeurtenis. Je hoeft alleen maar te denken aan alle kerstdiners die elk jaar weer worden bereid worden om dit te weten. Dit was niet anders in de antieke Romeinse tijd,. Sterker nog, eten en drinken en samen dineren in het zogenaamde convivium, was wellicht nog wel belangrijker.

Banketten waren namelijk een gelegenheid om (politieke) banden te smeden en symbolisch kapitaal te vergaren. Het was een reflectie – van de gastheer/vrouw - van iemands rijkdom, (goede) sociale contacten en diens ontwikkeling en verfijnde smaak. Maar ook voor de gasten was het naast een avond heerlijk eten en drinken tevens een mogelijkheid om hun ontwikkeling, eruditie en goede smaak te tonen. Het was de plek waar zaken werden gedaan, politieke banden werden gesmeed of … reputaties werden gebroken. 

Toch bestaat er doorgaans het beeld dat Romeinen juist enorme ‘Bourgondiërs’ waren en met graagte van overdadige banketten genoten. Hoe kan dat? En wat was een Romeinse convivium überhaupt? In deze lezing zal de eetcultuur van de Romeinen uitgebreid uit de doeken worden gedaan en wordt er ook gekeken naar wat er gegeten en gedronken werd bij een convivium. Ook zullen recepten van de gastronoom Aspicius en zijn kookboek onder de loep worden genomen. We sluiten af met een virtueel convivium waar wij als gasten zullen aanliggen. 

 

Deel deze pagina