Aan tafel met de Romeinen: het belang van dineren in de Romeinse tijd

19 03 15
Verberg deze slider
  • Amersfoort
  • 20:00
  • Drs. Wendelijn van der Leest
  • Fonteinkerk (1e etage), Robert Kochstraat 4, Amersfoort

Gezamenlijke maaltijden hebben een belangrijke functie in onze maatschappij; het is niet alleen lekker en gezellig, maar ook ondersteunt het vaak ons sociale netwerk. Dit was zeker niet anders in de Romeinse maatschappij, waar status verwerven en 'netwerken' (voor de elite) mogelijk nog belangrijker was dan in onze huidige maatschappij.

Het organiseren van gezamenlijke banketten (een convivium) was daarmee een reflectie van iemands rijkdom, van iemands (goede) netwerk, diens ontwikkeling en verfijnde smaak. Kortom, het bepaalde het publieke imago en reputatie. Maar ook voor de gasten was het naast een avond heerlijk eten en drinken, tevens een proef van hun ontwikkeling en goede smaak. Het was de plek waar zaken werden gedaan, politieke banden werden gesmeed of reputaties werden gebroken.

Maar wat hield zo'n banket eigenlijk in? En hoe waren deze banketten historisch gezien eigenlijk tot stand gekomen? Wat werd er zoal gegeten bij deze banketten? En wat waren de eetgewoontes van de lagere sociale klassen? In deze lezing zullen meerdere facetten van de Romeinse eetcultuur aan bod komen, van de elite tot de armere bevolking. Er wordt gekeken naar de historie van wat er gegeten en gedronken werd door de Romeinen en waar. Tenslotte zullen we een banket 'bijwonen' in het Huis van de Tragische Poëet in Pompeii, én nemen we het kookboek van de beroemde gastronoom Apicius wat beter onder de loep.

Deel deze pagina