Aan tafel met de Romeinen: het belang van dineren in de Romeinse tijd

05 04 19

Dineren is in iedere cultuur niet alleen lekker en gezellig, maar ook een belangrijke sociale gebeurtenis. Je hoeft alleen maar te denken aan alle kerstdiners die binnenkort weer worden bereid om dit te weten. En het was niet anders in de antieke Romeinse tijd, zo’n tweeduizend jaar geleden. Sterker nog, wellicht was het nog wel belangrijker.

Banketten organiseren was een reflectie van iemands rijkdom, zijn (goede) sociale contacten en diens ontwikkeling en verfijnde smaak. Maar ook voor de gasten was het naast een avond heerlijk eten en drinken, tevens een proef van hun ontwikkeling en goede smaak. Het was de plek waar zaken werden gedaan, politieke banden werden gesmeed of ... reputaties werden gebroken.

Toch bestaat er doorgaans het beeld dat Romeinen juist enorme smulpapen waren en met graagte van overdadige banketten genoten. Hoe kan dat? Wat was een Romeinse banket überhaupt? En wat werd er zoals gegeten bij deze banketten? In deze lezing zal de eetcultuur van de Romeinen uitgebreid aan bod komen en wordt er ook gekeken naar wat er gegeten en gedronken werd en waar. Ook zullen recepten van de gastronoom Aspicius en zijn kookboek onder de loep worden genomen.

Deel deze pagina