Archeologische opgraving in Akrotiri, op Santorini

23 01 19
Verberg deze slider
  • Rotterdam
  • 23 januari 2019
  • 19.30 uur
  • drs. Diana de Wild
  • Erasmiaans Gymnasium (Leopoldzaal)
  • rotterdam@nkv.nl

Akrotiri is een klein dorpje op Thera, één van de Cycladische eilanden in de Egeïsche Zee. Het is geen gewoon eiland: Thera is een vulkaan.
De uitbarsting van de vulkaan van Thera in de Bronstijd behoort tot de grootste uitbarstingen die de mensheid de afgelopen paar millennia heeft meegemaakt. De uitbarsting zorgde voor een indrukwekkende, met zeewater gevulde krater, die het eiland tot het mooiste eiland van Griekenland maakt en waar hordes toeristen op af komen. Maar dat was niet het enige: de witte puimsteen van de vulkaan bedekte de Bronstijddorpjes op het eiland en zorgde op deze wijze voor de goede conservering van de resten uit de Bronstijd.

Het bekendste en waarschijnlijk ook grootste Bronstijddorp van Thera is Akrotiri, vernoemd naar een nabijgelegen modern dorp iets ten noorden van de opgraving. De opgravers hadden hier het geluk dat de zestig meter dikke puimsteenlaag hier door erosie behoorlijk weggesleten was.

De datering van deze uitbarsting levert al decennia grote hoofdbrekens op: de natuurwetenschappelijke datering komt niet overeen met wat archeologen op basis van kruisdatering met Egyptische voorwerpen dachten. Hoe is dit verschil op te lossen? Daar is nog steeds geen definitief oordeel over.

Deze lezing is samen met Ex Oriente Lux.

Deel deze pagina