Excursie Caspar van Wittel tentoonstelling Amersfoort

23 03 19
Verberg deze slider

De afdeling Assen organiseert op zaterdag 23 maart een excursie naar de kunsthal KA in Amersfoort voor een bezoek aan de tentoonstelling KadE rond de “verloren zoon”  Caspar Van Wittel. Rond zijn 20e vertrok hij als schilder naar Italie  en is daar zijn hele werkzame leven gebleven. Zijn artiestennaam werd daar Gasparo Vanvitelli. Een van zijn eerste stadsgezichten was een zicht op de Piazza del Popolo. Je betreedt dat plein via een poort in het Noorden van Rome, het punt dus waar de reiziger de Eeuwige Stad binnen komt. En wie kent de Piazza Navona niet als je ooit in Rome bent geweest? Ook dit plein schilderde Vanvitelli naast hoogtepunten van Venetie. Maar ook maakte hij een gouache van zijn geboortestad Amersfoort. Kortom: een tentoonstelling die u eigenlijk niet mag missen. Neem gerust vrienden en bekenden mee!

 Nadere info: de kunsthal is gevestigd aan het Eemplein 77, 3812 EA Amersfoort, tel. 033 4225030; inlichtingen: kunsthalkade.nl. Museum is geopend van 11.00 -17.00 uur. Een mooie recensie is te lezen in de NRC 30.01.2019 (Bram de Klerck; waardering 4 sterren).

Het vervoer is op eigen gelegenheid. De trein is het makkelijkst en het meest gerieflijk. Bij grotere aantallen is groepskorting mogelijk. Plan het wel zo dat u (jij) niet later dan 14.30 uur ter plekke bent. Dan is er ruimschoots gelegenheid voor een ontspannen bezoek. Er hangen trouwens op de expositie  nog veel meer voorbeelden van stadsgezichten van de hand van andere veduteschilders.  Na afloop biedt de afdeling NKV-Assen u (jullie) graag in het museumcafe een drankje aan uit haar eigen financiele middelen.Vergeet vooral niet de museumkaart en/of de OV chipkaart mee te nemen!  

Tenslotte: als groep kan er 's avonds in de Amersfoortse binnenstad in een Italiaans (!) restaurant worden gegeten. Het eten zal niet later dan 17.45 aanvangen (dit met het oog op de terugreis). 

Informeer organisator Henk Kluiver vóór 17 maart over uw deelname aan deze excursie via h.kluiver@telfort.nl o.v.v. naam en aantal personen en graag ook aangeven of u 's avonds nog mee wilt doen aan gezamenlijk diner. 

Over de tentoonstelling in het kort het volgende (uitgebreider na te lezen op https://www.kunsthalkade.nl

Caspar Adriaensz. van Wittel (1653-1736), ofwel Gaspare Vanvitelli, werd geroemd en geëerd in zijn tweede vaderland Italië. Hij schilderde in de zeventiende en achttiende eeuw Rome, Napels en Venetië tot in de kleinste details en beïnvloedde beroemde Italiaanse schilders van stadsgezichten als Canaletto en Bellotto. Van Wittel werd geboren in Amersfoort, vertrok rond 1673 naar Italië, verwierf daar naam en faam en keerde niet meer terug naar zijn geboorteland. Tegenwoordig bevindt het overgrote deel van zijn oeuvre zich in Italiaanse, Engelse en Spaanse collecties. In Nederland bevinden zich slechts enkele tekeningen en één gouache: ‘Gezicht op Amersfoort’ in Museum Flehite. Met de tentoonstelling Maestro Van Wittel – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht eren Museum Flehite en Kunsthal KAdE van 26 januari tot en met 5 mei deze in Nederland vrijwel onbekende meester met een groot retrospectief. Het plaatst zijn omvangrijke oeuvre in de context van zijn Nederlandse leerperiode en zijn invloed op de latere Italiaanse vedutisten.

Deel deze pagina