Fabuleuze fibula’s, vondsten, vormen en mode van kledingspelden in Romeinse tijd en Middeleeuwen

21 11 17
Verberg deze slider
  • Utrecht
  • 20:00
  • Annemarieke Willemsen
  • Doopsgezinde Kerk, Oudegracht 270, 3511 NV Utrecht
  • leden gratis; niet-leden €5,--

In het Rijksmuseum van Oudheden is tot de zomer van 2018 een tentoonstelling te zien over fibula’s. Dat zijn spelden waarmee in prehistorie, Oudheid en Middeleeuwen kleding werd dichtgemaakt, vooral mantels. Fibula’s waren van ca. 1000 voor Chr. tot ca. 1000 na Chr. het kledingaccessoire bij uitstek, dat iedereen bezat. In Nederland zijn zo’n 25.000 fibula’s teruggevonden, vooral in Nijmegen en het rivierengebied. Het merendeel daarvan dateert uit de Romeinse tijd en blijkt nauw verbonden te zijn met Romeinse legers en militaire status. In de Vroege Middeleeuwen bepalen sets fibula’s, vaak ingelegd met granaat, de kledingstijl van de dames. Dat blijkt uit de vele grafgiften. Fibula’s zijn daarnaast regelmatig afgebeeld, als opvallend en veelzeggend detail van portretten. Fibula’s waren gevoelig voor mode en persoonlijke smaak en de keuze voor een bepaalde fibula werd mede bepaald door welke identiteit je wilde ‘uitdragen’.

Annemarieke Willemsen, studeerde Kunstgeschiedenis en  Archeologie aan de Radboud Universiteit, waar ze promoveerde op een studie naar laatmiddeleeuws kinderspeelgoed. Sinds 1999 is ze verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden als conservator Middeleeuwen.

Tot en met 7 januari 2018 is er een kleine tentoonstelling over fibula’s in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. In de museumvitrines liggen bijna vierhonderd fibula’s. In de tentoonstelling ziet u niet alleen voorwerpen uit de collectie van het RMO, maar ook uit de collectie van Museum Valkhof en diverse privéverzamelingen (http://www.rmo.nl/tentoonstellingen/fibula's).

Deel deze pagina