Filmmiddag/avond Fellini’s Satyricon

04 11 18
Verberg deze slider
  • Rotterdam
  • 4 november 2018
  • 16:30 uur
  • Lantaren Venster
  • leden gratis, introduceés 9,50 euro
  • rotterdam@nkv.nl

Dit seizoen organiseren we een bijzondere activiteit samen met Dante Alighieri. Onze eerste filmmiddag/avond zal in het teken staan van het Satyricon van de Italiaanse regisseur Frederico Fellini (1969). De voorstelling zal worden ingeleid door Sara Hoogveld, filmhistorica.

In basis wordt de roman Satyricon van Petronius gevolgd, maar de regisseur volgt zeker niet trouw de Latijnse tekst die niet volledig overgeleverd is. Fellini kiest er bewust niet voor om de ontbrekende stukken in te vullen, maar presenteert het verhaal als een droom waardoor het de overgangen van de scènes ontbreekt aan logica en onderlinge verbondenheid. Dit roept op tot een analytische benadering, bejubeling of zelfs verguizing. Encolpio en Ascilto proberen elk de jonge slaaf Gitone voor zich te winnen, maar Encolpio trekt aan het kortste eind. We zien zijn verdere lotgevallen die gekenmerkt worden door uitersten: een aardbeving, een bizar banket (Cena Trimalchionis), gevangenschap en huwelijk.

Na de inleiding (15 min.) zal de film (120 min.) vertoond worden met Engelse ondertitels. Er is halverwege een pauze ingelast en het duurt tot ongeveer 19.00 uur. NKV-leden die de film willen zien, wordt verzocht zich vooraf via de e-mail of telefoon aan te melden. Er zijn voor leden geen kosten verbonden aan de voorstelling, maar we vragen u wel om u tijdig af te melden als u verhinderd bent. Ook andere belangstellenden zijn welkom en kunnen bij Lantaren Venster een kaartje kopen (9,50 euro).

Samen met Dante Alighieri

Deel deze pagina