Herodotus (eindexamenlezing)

14 02 19
Verberg deze slider
  • Assen
  • 14 februari
  • 15:30 tot 16:45/17:00
  • Dr. Rogier van der Wal
  • Dr. Nassaucollege/Quintus, Groen van Prinstererlaan 40 hoofdingang (ruimte staat aangegeven)
  • 3,50 voor niet leden (NKV leden en scholieren gratis)
  • assen@nkv.nl

Op donderdagmiddag 14 februari komt Dr. Rogier van der Wal naar Assen en zal op het Dr. Nassaucollege/Quintus een lezing houden over de oervader der geschiedschrijvers: Herodotus (ook eindexamenauteur Grieks 2019).  Zijn Herodotus' ideeën over vrijheid en democratie van ruim 2500 jaar geleden niet nog steeds heel actueel? 

Inloop met thee vanaf 15:15 uur. De lezing zelf start klokke 15:30 uur. Rond kwart voor vijf is de lezing klaar maar er is nog ruimschoots gelegenheid om dan vragen te stellen of even met de spreker na te praten. Het lokaal/ruimte waar de lezing zal plaatsvinden, wordt duidelijk aangegeven bij de ingang/receptie van school. 

Alle NKV leden en vrienden, alle docenten en in het bijzonder alle leerlingen zijn van harte uitgenodigd om naar deze lezing te komen luisteren. 

Let op: u hoeft helemaal geen Grieks te kennen om toch te kunnen genieten van deze lezing. 

Rogier van der Wal zal praten

over vrijheid, de weerbare democratie en de (on)tevreden burger. De strijd tussen Grieken en Perzen, tussen democratie en alleenheerschappij, spreekt nog altijd tot onze verbeelding. Tegenwoordig lijkt de democratie vrij stevig in het zadel te zitten, maar hoe weerbaar is die eigenlijk? En hoe gaan we om met ‘on-verschijnselen’ als onvrede, ongenoegen en onmacht? De laatste tijd wordt daar veel over nagedacht, geschreven en gepraat en het is de moeite waard om wat die bezinning oplevert eens te vergelijken met wat Herodotus ons te vertellen heeft. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen antieke en moderne opvattingen over en belevingen van vrijheid? En wat valt er van de Grieken en de Perzen te leren?

Deel deze pagina