Hoe win je Verkiezingen? De scherpe adviezen van broer Quintus aan Cicero

16 03 18
Verberg deze slider
  • Den Haag
  • 16/03/2018
  • 20:00
  • Dr. Rogier van der Wal
  • Gebouw Hofrust

Wie souffleert politici bij hun gooi naar de macht? Zijn het professionele spindoctors, dominante partners of welwillende familieleden? En waarop berusten die adviezen?

In maart 2018 zijn er in Nederland weer gemeenteraadsverkiezingen. Dat betekent in de aanloop er naar toe: verkiezingskoorts. En die was er in de Oudheid natuurlijk ook al. Toen Marcus Tullius Cicero in 64 v. Chr. consul wilde worden, kreeg hij van zijn broer Quintus een brief met scherpe adviezen hoe hij de verkiezingen kon winnen.

Van deze brief is in februari 2017 een door de spreker verzorgde nieuwe, eigentijdse vertaling verschenen. En die zal centraal staan in dit betoog. Voor wie zich wil laten verkiezen heeft Quintus een aantal nog altijd bruikbare tips en trucs, maar zijn adviezen bieden ook een mooi tijdsbeeld. Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan de kwestie van de (on)echtheid en aan de loopbanen van de broers Cicero.

Rogier van der Wal (1969) promoveerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam in 2005 op een onderzoek naar De finibus bonorum et malorum (“Over de grenzen van goed en kwaad”) van Cicero. Hij doceerde aan de VU, de Universiteit Leiden en aan de Károli Gáspár Universiteit in Boedapest (Hongarije), en is nu werkzaam als strategisch beleidsadviseur hoger onderwijs bij de gemeente Almere.

Deel deze pagina