Nefertiti op de troon. Nieuwe inzichten in het leven van een Egyptische koningin

15 02 18
Verberg deze slider

Nefertiti op de troon. Nieuwe inzichten in het leven van een Egyptische koningin
Athena Van der Perre (KU Leuven)

Nefertiti is een van de meest tot de verbeelding sprekende personages uit de geschiedenis van het oude Egypte. Echtgenote van de zogenaamde ketterkoning Echnaton, (stief)moeder van Toetanchamon, mooiste vrouw van Egypte,… Nefertiti is niet onder een noemer te vatten. Door de tumultueuze periode waarin ze leefde, weten we bovendien maar weinig over het leven (en de dood) van deze intrigerende vrouw. Zo ontstonden tal van verzinsels en speculaties die gaandeweg ‘feiten’ werden. Fake feiten. 

Recent wetenschappelijk onderzoek, waarin egyptologe Athena Van der Perre een belangrijke rol speelde, bracht een aantal nieuwe en verrassende feiten aan het licht. Zo blijkt dat Nefertiti niet langer als een - weliswaar mooi - leeghoofdje kan beschouwd worden, maar dat ze zelf de touwtjes in handen had. Ze zou uiteindelijk zelfs de troon bestijgen na het overlijden van haar echtgenoot. Dat beeld staat in schril contrast met de gangbare opinie die menet dat Echnaton na zijn dood gedurende een zeer korte periode werd opgevolgd door een zekere Semenkhkare, die op zijn beurt werd opgevolgd door de kind-koning Toetanchamon. In dat verhaal speelde Nefertiti slechts een bescheiden bijrolletje.

Athena Van der Perre gaat tijdens deze lezing in op de recentste ontwikkelingen in het onderzoek naar de zogenaamde Amarna-dynastie en beantwoordt zoveel mogelijk vragen over de mooie koningin Nefertiti.

Deel deze pagina