Shakespeare de Romein

26 09 16
12 12 16
Verberg deze slider

Hoogstwaarschijnlijk heeft William Shakespeare Engeland nooit verlaten. Toch spelen veel van zijn stukken zich af in andere landen en ook nog in andere tijden. Een aparte groep in Shakespeare’s oeuvre zijn de stukken die gesitueerd zijn in het Romeinse rijk. We lezen in deze cursus de twee meest gespeelde van deze stukken: Julius Caesar en Antony and Cleopatra.

Julius Caesar vertelt het verhaal van de voorbereiding van en de moord op Julius Caesar, en vervolgens de nasleep daarvan. Dit was ook in Shakespeare’s tijd een beroemde historische gebeurtenis. Het bijzondere aan Shakespeare’s stuk is dat hij zich baseerde op een Elizabethaanse vertaling van Plutarchus. Het is fascinerend om Shakespeare te volgen in zijn herschepping van de historische gebeurtenissen.

Antony and Cleopatra, eveneens gebaseerd op Plutarchus, is een van de beroemdste historische liefdesverhalen aller tijden. Naast de liefdesperikelen gaat het stuk ook over de interne spanningen in het Romeinse Rijk, want in de periode waarin het stuk zich afspeelt ontstond het grote Keizerrijk. Het belangrijkste van dit stuk is echter de taal waarin het geschreven is: het is het meest poëtische stuk dat Shakespeare heeft geschreven.

Tijdens de cursus zal de meeste aandacht uitgaan naar Shakespeare’s virtuoze taalgebruik.

Deze collegereeks wordt verzorgd via HOVO Amsterdam, Vrije Universiteit.

Deel deze pagina