Wie is de held? De (on-)kenbare Odysseus bij Homeros en James Joyce [Eindexamenvoordracht]

08 03 18
Verberg deze slider
  • Den Haag
  • donderdag 8/3/2018
  • 20:00
  • Dr. Christiaan Caspers
  • Chr. Gymnasium Sorghvliet Johan de Wittlaan 22 2517 JR

“Vindingrijk” en “sluw” – dat is typisch de Odysseus zoals wij hem ons voorstellen. Maar Christiaan Caspers laat ons zien dat de man achter deze overzichtelijke etiketten zich maar moeilijk laat kennen…

“Muze, bezing mij de man…”: zo begint de Odysseia, een epos dat zijn lezers als geen ander literair werk uit de oudheid kennis laat maken met zijn hoofdpersoon. Homeros toont ons Odysseus in diens sterke én zwakke momenten, maakt ons deelgenoot van zijn twijfel en onzekerheid, zijn nieuwsgierigheid en inzicht, zijn emoties en zijn rationele overwegingen. Bovendien lezen/horen wij uitvoerig hoe Odysseus gezien wordt door anderen: door Nestor en Menelaos, door Telemachos, door Kalypso en Kirke, Nausika en Penelopeia, Eurymachos en Eurykleia… Maar toch krijgen we geen compleet antwoord op de vraag: “Wie of wat is Odysseus?” En dat terwijl deze vraag wel voortdurend opkomt, bijvoorbeeld wanneer hij, in gesprek met Athena, de goden hun onkenbaarheid verwijt. In deze lezing staan we uitgebreid stil bij Odysseus’ (on)kenbaarheid, zoals die in de Odysseia gethematiseerd wordt. Vervolgens kijken we naar de receptie van de (on)kenbare Odysseus in James Joyce's roman Ulysses, de voor zijn tijd ongehoord gedetailleerde presentatie van één dag in het leven van een onopmerkelijk mens.

Dr. Christiaan Caspers promoveerde in 2005 aan de Universiteit van Leiden op “Ideas about language in Euripides”. Naast zijn lessen Grieks & Latijn op het Murmelliusgymnasium, geeft hij colleges Oud-Griekse taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en bij Scholae, een opleiding voor docenten in de klassieke talen.

Deel deze pagina